đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Har du valt en stabil grund för ditt digitala liv?

| | | | LĂ€stid: 3 minuter (3076 tecken)

Ett barn som bygger ett Jenga-torn.

I februari meddelade Facebook att de lÀgger ner Parse. Om du missade nyheten eller inte ens kÀnner till Parse Àr det inte sÀrskilt konstigt. Det betyder bara att du inte utvecklar egna appar för mobiltelefoner. Parse var nÀmligen en plattform för mobilutvecklare, en plats att lagra data för mobilappar knutna till molntjÀnster.

Men Àven för den som inte bygger egna appar Àr Facebooks beslut intressant. PÄ ett praktiskt plan, men ocksÄ pÄ ett principiellt.

Parse slutar fungera den 28 januari 2017. Dagen efter kommer med största sannolikhet massor av mobilappar sluta fungera, eftersom företagen som byggt dem inte lÀngre utvecklar dem aktivt. Det kommer inte handla om stora populÀra appar, men mÄnga mindre:

In particular, it’ll be problematic when possibly hundreds of thousands of iOS apps just stop working in a year because their developers have long since moved on, or their contracts expired, or they can’t afford to spend time on a significant update. – Marco Arment.

Men i mitt #blogg100-skrivande, om hur du kan anvÀnda din dator och din mobiltelefon pÄ ett smart sÀtt, Àr det det principiella planet som Àr det intressanta.

Vilka val har du gjort som motsvarar Parse? Finns det en risk att tjĂ€nster du idag tar för givna och anvĂ€nder mycket inom nĂ„got Ă„r eller tre inte lĂ€ngre finns kvar – och i fallet tar med sig data som Ă€r viktig för dig?

Apples programsvit iWork Ă€r ett exempel pĂ„ det hĂ€r. NĂ€r iWork 13 lanserade försvann samtidigt möjligheten att öppna dokument skrivna i iWork 08 eller tidigare. Jag har mĂ„nga gĂ„nger argumenterat för att man behöver vara lite försiktig nĂ€r det gĂ€ller vilka filformat man anvĂ€nder: Är det en Windows-dator som stĂ„r pĂ„ ditt skrivbord idag Ă€r den kanske ersatt med nĂ„got helt annat om fem Ă„r, dĂ„ har du kanske inte ens en traditionell dator lĂ€ngre. Kan du dĂ„ vara sĂ€ker pĂ„ att dina dokument fortfarande gĂ„r att öppna?

Lösningen Àr givetvis att i möjligaste mÄn undvika företagens egna filformat och i sÄ stor utstrÀckning som möjligt spara dokument i format som Àr vÀl kÀnda och stöds pÄ mÄnga hÄll.

Av den anledningen hÄller jag mig till exempel borta frÄn Evernote. TjÀnsten Àr oerhört populÀr, av mÄnga begripliga skÀl. Och det finns mÄnga sÀtt att anvÀnda den pÄ. Men det som skulle vara intressant för mig, som researcharkiv, Àr inte ett. Av den enkla anledning att jag inte kan lita pÄ att den information jag puttar in i mitt arkiv finns tillgÀnglig den dag jag behöver det.

Och det hÀr Àr den springande punkten: Handlar det om tjÀnster som Àr viktiga i nuet, dÄ gÄr det att anvÀnda vad som helst. Men om det handlar om tjÀnster som ska ta hand om data som kan vara intressant om tre Är, om fem, om tio Är, dÄ gÀller det att tÀnka till i förvÀg.

NÀr det gÀller alla de texter jag skriver har jag sedan lÀnge lÀmnat storföretagens egna dokumentformat och anvÀnder i stÀllet rena textfiler tillsammans med en teknik som heter Markdown. Vad Markdown Àr, vilka fördelarna Àr och tips pÄ program kommer bli Àmnet under de kommande dagarna.

I vÀntan pÄ det, lyssna gÀrna pÄ avsnitt tolv av Digitalsamtal dÀr Carl Heath och jag pratade om öppet internet och stÀngda plattformar.

Foto av Emergency Brake.


Det hÀr Àr ett inlÀgg i Ärets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlÀgg varje dag under 100 dagar i strÀck, med start den första mars. Jag Àr med för första gÄngen och har bestÀmt mig för att skriva 100 inlÀgg som hjÀlper dig att anvÀnda din dator pÄ ett smartare sÀtt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa nÄgot av det jag skriver kan du prenumerera pÄ mejllistan hÀr nedan. Eller lÀgga till min webbplats i din RSS-lÀsare.

LÀnkar till alla mina tips hittar du hÀr.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]